Perhe-elämää, sisustusta ja käsitöitä. Ihmeellistä arkea, innostusta ja väsyneitä öitä.

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Bugaboo Donkey

Jihuu, nyt on sata tekstiä blogissa täynnä! Kiitos kaikille teille, jotka olette tekstejäni lukeneet ja etenkin kommentoineet! Tämä harrastus kerta kaikkiaan on ollut koukuttava... Juhlan kunniaksi julkaisen tekstin sisarusrattaistamme, joista olen jo kauan ajatellut postata.Viime kesänä minä halusin saada ne. Sisarusrattaat. Sain päähäni, etteivät Emmaljungan yhdistelmävaunut riitä jokapäiväiseen kulkemiseen kahden lapsen kanssa. No daa, tavarakoriinko sen toisen lapsen laittaisin?! Yhden lapsen Bugaboot meillä oli jo käytössä, mutta kahden lapsen kanssa niistäkään ei juuri olisi iloa. Quinny Zapp -matkarattaatkin olivat olleet kestona auton tavaratilassa jo reippaan vuoden, mutta kaupungilla kävelyyn niistäkään ei olisi apua. Olin ehtinyt jo myydä yhdet rattaat poiskin. Kokemusta eri kärryistä siis löytyi ja tietoa melkein liikaakin.

Tiedostin kyllä, että minua vaivaa paha sairaus. Lastenvaunumania. Ratashysteria. Pakkomielteinen rattaiden vertailuun keskittyvä ajatushäiriö. Asennevamma joitakin tiettyjä ratasmerkkejä kohtaan. Tärkein diagnoosi ehkä oli Fanaattinen Bugaboo -oireyhtymä, jonka erityispiirteisiin kuului selvästi se, etten enää voinut ajatellakaan muita merkkejä, kun kuulin, että Bugaboo on lanseerannut sisarusrattaat, Bugaboo Donkeyt. Halusin ne meille aivan vimmatusti.


Aloin pohjustaa suunnitelmaa. Huokailin miehelleni kovaan ääneen, että mitenköhän me raukat lasten kanssa minnekään päästään, kun ei ole asiallisia rattaita. Sisaruslauta Emmaljungiin tuntui hankalalta, koska esikoisemme I oli noin 2,5-vuotias ja pahassa karkailuiässä. Näin silmissäni painajaismaisia kuvia, joissa I hyppää sisaruslaudalta alas ja juoksee autojen sekaan. Ei, sisaruslauta ei missään nimessä olisi vaihtoehto. Aloin huokailun lisäksi puhua sisarusrattaista ääneen. Koska erilaisia rattaita oli meillä jo kolmet, ei ollut aivan selvää, että enää tarvitsisimme lisää. Lisäksi meillä oli kaksi kantoliinaa ja kantoreppu. Silti olin päättänyt, että sisarusrattaat on saatava.

Mies ehdotteli, että vaihtaisimme auton. Minusta uuden auton ostaminen ei ollut ollenkaan tärkeää, koska minä en siitä pahemmin hyötyisi, sillä mies kulkisi autolla pitkän matkan töihin joka päivä ja minä joutuisin kuitenkin kävelemään. Päätimme lopulta, että auto vaihdetaan ja sisarusrattaat ostetaan. Silloin molemmat olisimme tyytyväisiä.

Kävimme liikkeessä katsomassa sisarusrattaita, mutta Bugaboo-merkkiä ei myyty kyseisessä liikkeessä. Asennevammani vuoksi en alkanut kunnolla edes tutustua muihin merkkeihin, vaikka vallan mainioita rattaita oli näytteillä useammatkin. Liikkeessä vierailu olikin vain yksi siirto nerokkaassa suunnitelmassani. Tarkoitus oli keksiä kaikista muista kärryistä jokin vika ja sitten ikään kuin luontevasti siirtyä keskustelemaan juuri Bugaboo-rattaiden hankinnasta. Bugaboo Donkey -rattaissa kun oli yksi melko paha vika: hinta. Koska malli oli uusi, ei rattaita vielä ollut saatavana käytettynäkään.  Täällä Jyväskylässä emme päässeet niitä katsomaankaan mihinkään, koska merkkiä myydään vain parissa paikassa Helsingissä.

Eräänä päivänä puistossa sitten näin ne. Bugaboo Donkeyt. Hivuttauduin lähelle ja lyöttäydyin juttusille ne omistaneen äidin kanssa. Hän onnekseni paljastui myös Bugaboo-faniksi, joten juttua alkoi riittää. Sain kokeilla rattaiden työntämistä hiekkalaatikon vieressä. Voi, miten sulavasti ne liikkuivatkaan! Sain yhdellä kädellä pyöräytettyä ne ympäri, vaikka kyydissä oli kaksi lasta ja minulla valtava loppuraskauden maha. Olin niin myyty! Toinen äiti vielä kertoi, että Donkeyt mahtuvat melkein minne vain, koska ne leveytensä puolesta sopivat tavallisista ovista sisään, vaikka lapset ovat rattaissa rinnakkain.

Hykertelin innostuksesta palatessani I:n kanssa kotiin ja lähes siltä istumalta soitin Helsinkiin, Vaunuaittaan. Minulla kävi tuuri, koska siellä sattui juuri olemaan paikan päällä yhdet Bugaboo Donkey -rattaat, vieläpä kokonaan mustat Bugaboo Donkey Duo All Black -rattaat. Väristä piti valitettavasti pulittaa vähän enemmän. Jos olisin halunnut jotain muuta väriä, olisin joutunut odottamaan viikkotolkulla, eikä minulla ollut aikaa. Vauva oli tulossa melkein minä hetkenä tahansa. Olin salaa haaveillut kokonaan mustista rattaista, mutta en välttämättä olisi raaskinut maksaa pelkästä väristä, jos ei olisi ollut tavallaan pakko. Tilasin rattaat ja samalla tarjouksessa olleen Britax-turvakaukalon ja adapterit. Ilmoitin teatraalisesti miehelleni töihin, ettei minulla ollut vaihtoehtoa. Olin ajatellut pieniä lapsiani ja toiminut perheemme parhaaksi. Olin varmistanut, että kalleimmat aarteemme kulkisivat turvallisesti (ja samalla tyylikkäästi). Eihän kukaan nyt tällaista hankintaa voisi kyseenalaistaa…

Bugaboo Donkey Duo -rattaat saapuivat muutamassa päivässä. Väistelin megalomaanisen ison mahani kanssa ahtaassa eteisessämme postimiestä, joka kantoi sisään puolenkymmentä pahvilaatikkoa. Appivanhemmat tulivat pian meille kylään, ja yhdessä isänsä kanssa mies kokosi rattaat. Melkoinen homma siinä olikin! Joka osa oli eri paketissa. Ohjeet olivat onneksi hyvät ja reilusti ennen vauvan syntymää rattaat olivat jo kasassa.

Aloimme käyttää rattaita lähes heti vauvan kotiuduttua. Kävelyillä ne olivat todella kätevät alusta lähtien, mutta opimme muutamassa päivässä, ettei niitä kannata ottaa autoon mukaan kauppareissuille. Oli liian työlästä purkaa eteisessä ylimääräiset tavarat pois tavarakorista, viedä rattaat alas parkkihalliin, purkaa pois vaunukoppa ja esikoisen istuin sekä taiteilla koko komeus auton tavaratilaan. Osat eivät mahtuneet menemään auton takaluukusta kuin yhdessä ainoassa asennossa, ja jatkuvasti minua hirvitti, että naarmutamme joko auton tai rattaat siinä rytäkässä. Päätimme siis, että Donkeyt saavat olla koottuina eteisessä jatkuvassa lähtövalmiudessa kaupunkikävelyille ja autolla tehtäviä kauppareissuja varten auton perässä on vanhojen Bugaboo Gecko -rattaidemme runko ja adapterit kaukaloa varten. Tämä systeemi on osoittautunut parhaaksi. Kunhan E ei enää tarvitse turvakaukaloa, mietimme matkaratasasiaa uudelleen.
 
Britax-turvakaukalo ja Bugaboo Gecko -rattaiden runko


Tällä hetkellä tilanne on se, että eteisessämme majailevat koko ajan Donkeyt. Ne vievät kaiken tilan ja ahdasta on, mutta toisaalta niihin on helppoa pakata lapset ja tavarat jo sisällä ja työntää rattaat hissiin. Taloyhtiössä olisi kyllä vaunuvarasto, mutta en jaksa millään raahata kaikkia tavaroita ja lapsia kainalossa varastoon rattaiden luo. 

Kaupungilla Donkeyt ovat todella hyvät: ne mahtuvat useimpiin liikkeisiin ja hisseihin. Ne kääntyvät ympäri lähes paikallaan, ja niiden kääntely on todella kevyttä kääntyvien etupyörien ansiosta. Koska renkaat ovat isot, rattaat kulkevat sujuvasti myös lumessa ja loskassa. Tähän asti meillä on käytössä ollut vauvalle vaunukoppa ja esikoiselle istuin. Vauvamme on kooltaan aika lailla keskikastia ja luulen, että hän mahtuu leikiten olemaan kopassa siihen asti, kun tarvitsee (eli käytännössä siihen asti, kunnes tajuaa mennä kopassa vatsalleen ja ponnertaa itseään ylöspäin reunaa vasten). Istuin taas on sopiva 3-vuotiaalle esikoisellemme, joten uskon, että hän pystyy istumaan siinä niin kauan kuin ylipäätään aikoo missään kärryissä istua. Kun vaunukoppa jää pois käytöstä vauvalla, hänelle vaihdetaan samanlainen istuin kuin siskollaan. Molemmat istuimet voi laittaa kumpaan suuntaan haluaa. Mekin olemme välillä vaihdelleet esikoisen istumissuuntaa. Istuinta voi myös kallistaa, joten välillä I on matkannut puolimakaavassa asennossa, jos hän on sattunut nukahtamaan.Kun toinen lapsi ei ole mukana, rattaista voi poistaa toisen istuimen ja laittaa tilalle tavarakorin. Esikoisen ollessa kerhossa olenkin tehnyt niin, että olen jättänyt hänen istuimensa kerhon eteiseen ja mennyt kaupungille vauvan kanssa kapeammilla rattailla. Yhden lapsen vaunuina Donkeyt ovat aivan unelmaketterät! Niillä voi pyöriä lähes kaikkialla. Joihinkin pieniin kivijalkapuoteihin ei tosin ole asiaa, mutta niihin ei pääsisi millään rattailla.


Miinusta antaisin turhan pienestä tavarakorista. Kyllä se hoitolaukun vetää, mutta ei juuri muuta. Sadesuojat ovat melko kookkaat ja paksut. Niiden kuljettaminen kuivalla ilmalla tuntuu turhalta, mutta aina ei uskalla jättää niitä kotiinkaan. Sadesuojat ovat lisäksi niin tiukat, että ainakaan minä en vielä ole onnistunut kiskomaan niitä täysin paikalleen. Ylimääräisen vaunuverhon olemme myös joutuneet hankkimaan, koska Bugaboon vaunukopan suuaukko on todella suuri eikä siinä ole minkäänlaista suojaa. Olemme myös ostaneet ylimääräisenä jalkapeitteen istuvalle lapselle talvea varten.

Kokonaisuutena olemme olleet rattaisiin enemmän kuin tyytyväisiä. Ne ovat tehneet arkemme hyvin paljon sujuvammaksi. En luultavasti olisi mitenkään pystynyt liikkumaan yksin kaupungilla molempien lasten kanssa ilman sisarusrattaita, ainakaan niin paljon kuin olen liikkunut. Kovasta käytöstä huolimatta rattaat ovat pysyneet kunnossa, eikä minkäänlaista vikaa ole vielä ilmaantunut. Voin suositella niitä lämmöllä: itse ostaisin edelleenkin juuri nämä.


10 kommenttia:

 1. Moi,

  Muistaakseni Donkeylle on saatavana nyt samanlainen kuomu, kuin Buffalossa on. Kuomun saa vetoketjun avaamalla jatkettua todella suojaavaksi. Mun mielestä se on aivan loistava ja yksi parhaista jutuista meidän vaunuissa.

  Tuo vaunuhulluus on kyllä tuttu juttu... Ennen olisin varmaan pitänyt ihan hulluna, jos joku olisi tullut puhumaan vaunuista ja niiden eri ominaisuuksista. Buffaloihin olen ollut tosi tyytyväinen ja niiden kanssa on kyllä helppo liikkua missä tahansa. Jostain syystä olen kehittänyt itselleni Donkey-pakkomielteen, mutta ei meillä toisille lähes samanlaisille vaunuille ole mitään tarvetta. Varsinkin, kun lapsia ei pitkään aikaan tule olemaan yhtä enempää. Olisihan se lapsen istuimen viereen saatava tavarakori kyllä niiin käytännöllinen ja kätevä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)

   Voi vitsit, kylläpä mun täytyy selvittää tuo kuomuasia. Kuulostaa hyvältä tuollainen kuomu! Meillä tosin vaunukoppa-aika alkaa olla lopuillaan ja istumarattaina näissä on jo mielestäni todella suojaava kuomu. Itse asiassa meillä esikoinen hyvin harvoin antaa nykyisenkään kuomun olla alhaalla, koska silloin lapsi ei näe maisemia. :) Sivussa oleva tavarakori on kyllä tosi hyvä. Sen vuoksi ymmärrän hyvin, että jotkut ovat hankkineet Donkeyt yhdellekin lapselle. Buffalo näyttää kyllä myös aivan loistavalta valinnalta. :)

   Mulla seuraava hullutus on jo mielessä: Bugaboo Beet! Nyt pitäisi saada todella ketterät ja pieneen tilaan menevät matkarattaat... Donkeyt vievät ihan liikaa tilaa auton takakontissa ja ulkomaanmatkalla voisi olla parempi, että molemmilla lapsilla on erilliset rattaat. Olenkin eniten miettinyt juuri uudistunutta Bugaboo Beetä, Quinny Zapp Extraa tai Stokke Scootia. Saa nähdä, mihin päädytään.

   Poista
 2. Hei, minua on tänä keväänä vaivannut juurikin samanlainen Donkey-mania ja nyt odottelen pakettiloitani postista :) Vaunuverhojakin olen jo googlaillut, mutta en vain tiedä mikä on oikea koko ja esim. montako rengasta siinä pitäisi olla.. Osaisitko auttaa? Haluan jonkun tosi makeen pinkin tai mustavalkoisen pallo/ruutulippukuosin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, tervetuloa kerhoon! ;)

   Meillä tuo norsuverho on muistaakseni ostettu huuto.netistä tai tori.fistä joltakin sellaiselta, joka tekee verhoja itse. Mitään merkkiä en sille siis osaa valitettavasti sanoa. Siskoni vieläpä teki tilauksen... Muistaakseni hän on joskus postannut vaunuverhoista! Kurkkaapas sellainen blogi kuin www.limpsinlampsin.blogspot.com. Jos muistan yhtään oikein, verhopostaus oli joskus ennen joulua, ehkä marraskuussa tai jopa lokakuussa.

   Toinen verho meillä on valkoinen Kurtis Baby Peace -verho, joka on kyllä kooltaan sopiva, mutta siinä on vain kolme rengasta. Minusta norsuverhon viisi rengasta on parempi: ei tule niin paljon aukkoja. Toisaalta Kurtis on materiaaliltaan oikein mainio, koska se on hengittävää trikoota. Molemmat verhot ovat olleet kovassa käytössä. Toinen Bugiksissa ja toinen turvakaukalon päällä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Älä muuta sano, niin minunkin oli pakko! Jee, löytyy muitakin näihin hurahtaneita! ;) Meille kotiutui viime viikolla myös Bugaboo Bee+-matkarattaat... Postaan niistäkin, kunhan ehdin!

   Poista
 4. Pakko kertoa vähän omia kokemuksiamme Donkeysta. Luin mm. tämä blogikirjoituksen ennen Donkeyn hankintaa. Tilasimme Donkeyt nyt 2015 alkuvuonna eka lapselle ja ollaa käytetty rattaita nyt 3,5kk. Hommasimme Donkeyt sen vuoksi, että halusimme kerralla rattaa joissa on mahdollisuus toiselle lapselle. Ollaan oltu ihan hurjan tyytyväisiä vaunuhin. Meillä on kavereilla erimerkkisiä vaunuja ja suurin dominoija taitaa olla Emmaljunga. Donkeyt ovat osottautuneet melkein puhtaan kympin vaunuiksi. Pidämme niiden ketteryydestä mm.kaupungilla, maasto-ominaisuuksista, monipuolisuudesta, sivukorista, erillaisista lisävarusteista, ulkonäöstä, kuomusta joka laskeutuu todella alas, kasattavuudesta ja siitä, että ne mahtuu hyvin jopa meidän auton kohtuullisen pieneen takakonttiin. Harkittiin aluksi Emmaljungan vaunuja, mutta ollaa oltu tosi tyytyväisiä että hankittiin nämä. Sopii meidän käyttöön todella paljon paremmin. 10 : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Donkeyt ovat edelleen päivittäisessä käytössä, enkä ole juuri vikoja löytänyt! Edelleen ostaisin juuri nämä. Nykyisin esikoinen jo kävelee useimmiten, joten Donkeyt ovat yhden lapsen rattaina lähes aina. Sivukorin ansiosta ne päihittävät todella monet tavalliset yhden lapsen mallit. Myös työntöaisan korkeuden säätö on nyt ollut tärkeä, koska meillä on mieheni kanssa suuri pituusero ja vaihtelemme rattaiden työntäjää kaupungilla jatkuvasti.

   Poista
 5. Meillä juurikin nämä tuplavaunut ja talvella oli ongelmia istuinosan makuuasennon kanssa. Jos vaunuissa oli myös toppamakuupussi, siinä ihan makaavassa asennossa lapsen (2v) pää jäi jotenkin hassusti alemmas kuin vartalo. Ilman toppamakuupussia tätä ongelmaa ei ollut. Oletko huomannut samaa vai olisiko meidän istuinosa jotenkin ekstalöysä?

  Toinen ongelma oli istuinosan turvavyöt, talvikamppeissa eivät mahtuneet lapsen ympärille :/

  Huiput rattaat muuten, keveät ja hyvännäköiset. Ja kavennusmahdollisuus huikea. Yritin vain ennen ostoa kovasti googlailla kokemuksia mutten löytänyt mitään vikoja. Nämä pikkupuutteet olisin its halunnut tietää ennen ostoa. Tämän hintaluokan vaunujen toivoisi olevan ihan täydelliset eikä vain lähellä sitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ollut tuota ongelmaa, koska en ole koskaan laittanut istuinosaa aivan täysin makaavaan asentoon. Molemmat lapset ovat nukkuneet siinä keskiasennossa. Nuorempi lapsi tosin nukkui yli 1,5-vuotiaaksi asti vaunukopassa… Hänellä ei koskaan ollut pyrkimystä tulla vaunuista ulos, joten meillä vaunukopan käytöstä luovuttiin vasta ihan hiljattain.

   Tiedän kyllä, että joissakin Donkey-rattaissa ja Cameleoneissakin on ollut sellainen ominaisuus, että vaunukoppa näyttää ainakin ulkopuolelta siltä, että lapsi olisi lähes pää alaspäin. Meillä vaunukoppa on aina asettunut oikein hyvin paikoilleen ja ollut suorassa ja luulen, että istuinosakin on kyllä aivan suorassa myös siinä viimeisessä asennossa, koska kehikkohan on sama. Olen kuitenkin muilla nähnyt, että vaunukoppa on vähän kenollaan alaspäin. Ikävä vika kyllä, jos sellainen sattuu kohdalle. :( Todellakin tähän hintaan pitäisi saada täydelliset. :)

   Poista